PIKANTO –
upute za upotrebu i održavanje


Zaštita odljevaka - pretjerana toplina
Epoxy smole nude značajne prednosti u snazi, čvrstoći i prijanjanju uz stakleno platno u odnosu na češće korištene poliesterske smole. Kao i većina smola one postižu 90% svoje krajnje čvrstoće relativno brzo, ali sušenje se nastavlja, ovisno o temperaturi, danima, tjednima te čak mjesecima. Epoxy odljevci odolijevaju deformiranju sve dok temperatura ne premaši originalnu temperaturu sušenja (obično 20 do 30 stupnjeva Celzijusa), a tada nastupa daljnje sušenje koje vodi ka manjem deformiranju. Veće deformacije pojavit će se ako je odljevak opterećen u vrijeme zagrijavanja, npr., ako je dulje vrijeme puna težina modela oslonjena na stalak trupom, a ne kobilicom.


Veliki dio štete prouzročene vrućinom na odljevcima nastao je u zadnjem dijelu automobila kada se, čak i oblačnim danima ljeti, dostižu dovoljno visoke temperature. Tanka bijela tkanina položena preko modela za sunčanog vremena pruža dobru zaštitu. Ne prekrivajte model debelim prekrivačima.

Tanji i lakši odljevci ugrijat će se i deformirati puno brže od težih odljevaka. Tamnije boje su podložnije deformacijama  budući da one bolje apsorbiraju ultra-ljubičastu svjetlost. Ako vam je važan dugotrajan izgled površinskog završnog sloja, obratite posebnu pozornost na to da se model što manje zagrijava.

Poduzmite sljedeće mjere opreza:

Priprema
- odaberite gel coat svjetlije boje
- posprejajte peraju i kormilo sivim primerom ili, još bolje, bijelim


Za vrućih ili ljetnih dana:
- izbjegavajte direktno sunce kad god je to moguće
- izbjegavajte odlaganje modela na vruće površine
- maknite snast i smjestite model na stalak između jedrenja
- olabavite snast ako je vrijeme između jedrenja dugo
- ne ostavljajte model u automobilu bez adekvatne ventilacije


Osmoza, vlaga
Staklena vlakna, ako nisu premazana smolom, vrlo brzo upijaju vlagu. Unutrašnjost trupa NIJE dodatno premazana smolom kako se to uobičajeno radi na odljevcima predviđenim za upotrebu na vodi. Naprotiv, višak smole se uklanja kako bi se dobio što je moguće lakši laminat. Posljedica toga je mogućnost stvaranja malih zračnih džepova u kojima se može skupiti vlaga. Osmoza u odljevcima je moguća ako su uvjeti pogodni.
Posebno je bitno da se nakon jedrenja ne ostavlja voda u trupu. Trup, kada se ne koristi, treba biti osušen, a barem jedan poklopac (samoljepljivi dakron) treba biti otvoren zbog što bolje ventilacije unutrašnjosti. Kobilica treba biti skinuta s trupa kako bi se vlaga u sanduku za peraju mogla posušiti. Nikada ne pokrivati ili na dulje vrijeme odložiti mokri trup u zaštitnu torbu/vreću.


Poduzmite sljedeće mjere opreza:

Za vrijeme natjecanja:
- Ne odlažite tup na toplu i vlažnu travu između jedrenja


Spremanje između natjecanja:
- Skinite jedan od poklopaca (samoljepljivi dakron) zbog bolje ventilacije unutrašnjosti trupa
- Spremajte trup u suhom stanju
- Ne ostavljajte mokre krpe na trupu dulje vrijeme
- Skidajte kobilicu iz trupa


Propuštanje
Na žalost, gotovo je sigurno da će za vrijeme jedrenja nešto vode ući u unutrašnjost trupa. Prije isporuke provjerava se da trup ne pušta vodu kada pluta na projektnoj vodnoj liniji. Međutim, postoji više mjesta kroz koje voda može ući u unutrašnjost trupa, npr.
- Mjesta izlaza škota iz trupa
- Cijev osovine kormila
- Rupice na spojevima trupa i dijelova palube ispod samoljepljivog dakrona
- Struktura samoljepljivog dakrona


Održavanje
Nakon jedrenja na moru posebno je važno pranje trupa slatkom vodom. Unutrašnjost trupa također isprati slatkom vodom i posušiti tako da barem jedan poklopac (samoljepljivi dakron) bude otvoren.


Kvaliteta vanjske površine
Gotovo je sigurno da će se nakon nekog vremena "pojaviti" tekstura staklenog platna kroz gel coat. To se može popraviti tako da se površina trupa obusi "na vodu" s brusnim papirom 600, 800, 1000, 1200 (navedenim redosljedom). Preporuča se samoljepljivom trakom označiti vodnu liniju i na gore navedni način obrusiti podvodni dio. Nema previše smisla trošiti vrijeme i energiju na bokove trupa osim ako vam je posebno bitan kozmetički izgled vašeg modela.
Očekujte da će te navedeni postupak morati ponavljati barem jedamput godišnje.


Zaključak
Morate biti svjesni da postoje mnoge situacije koje mogu rezultirati oštećenjem vašeg modela. Nema nikakve garancije u vezi dugotrajne kvalitete površinskog završnog sloja modela kojeg ste nabavili.


U Rijeci, 05.02.2008.

Robert Grubiša